Regjeringen snur!
I det minste når det gjelder tilskudd til FuN. «Fleksibel og digital utdanning er i rask utvikling, og Fleksibel utdanning Norge kan bidra til å utvikle feltet.» Dette er grunnen til at driften av FuN sikres med 2,5 millioner kroner over statsbudsjettet.
I fjor måtte vi rette skarp kritikk til regjeringen for å melde seg helt ut av fleksibel utdanning.
I år skal vi komme med et løfte: FuNs medlemmer vil gjennom FuN, bidra til utvikling av fagfeltet på:
- Kvalitet: Kvalitet i fleksibel utdanning, fleksible og digitale lærings- og vurderingsformer og kontinuerlig innovasjon ligger i FuNs DNA. Vi skal videreutvikle kvalitetsveiledning bygget på forskning, god praksis og innovasjon
- Samarbeid: FuNs styrke er bredden blant medlemmene og samarbeid på tvers av sektor, utdanningsnivå og fagområder. FuN skal fortsette å fasilitere både formelt og uformelt samarbeid på feltet fleksibel, og digital utdanning.
- Kunnskap om fleksibel utdanning: Vi skal fortsette å utvikle kunnskap sammen, og vi skal invitere og involvere potensielle studenter og arbeidslivet.
- Politikk: Vi skal jobbe for de beste rammevilkårene for å levere fleksibel utdanning og for å sikre at de endrer seg i takt med samfunnet. Derfor skal vi fremme politikk som bidrar til bedre utdannings- og opplæringsmuligheter for alle, hele livet.
Disse satsingene er kjernen av hva FuN er og gjør, og har over femti års erfaring med. Norsk Brevskoleforbundet er en del av historien vår, men mye av det vi jobbet for da, er fortsatt viktig for fagfeltet vårt i dag. Vi har utviklet oss over tid og vil fortsette å levere på utviklingen som kommer.
Årets statsbudsjett inneholder ellers både opp- og nedturer. Fagskolene er viktige aktører innen fleksibel utdanning og 1000 nye fagskoleplasser, samt midler til NOKUT for å følge opp veksten er velkomment. Studie- og utdanningssentrene får fortsatt støtte, men hadde ønsket mer forutsigbarhet og mindre administrasjon enn de får gjennom søkbare midler. De er også undrende til avgjørelsen om å flytte budsjettposten til Distrikts- og kommunaldepartementet. Realnedgangen til UH-sektoren sammen med bortfall av utviklingsmidlene for fleksibel og desentralisert utdanning i fjor lover ikke godt for videre utvikling av fagfeltet i sin helhet. Det er bra at midlene er omfordelt tilbake til sektoren og styrket med 120 millioner i 2025. Vi er imidlertid bekymret på hva dette vil bety for utvikling- og innovasjonsarbeidet som kreves for å løfte fleksibel og digital utdanning når universiteter og høyskoler står foran harde prioriteringer.
Daglig leder i FuN, Eleni Simeou Askim, er fornøyd med årets statsbudsjett, «Det er klart at fremtiden for vårt fagfelt blir usikkert, men en regjering som ser viktigheten av FuNs rolle i å jobbe for fagfeltets interesser og utvikling, er absolutt en skritt i riktig retning. Det er mer som kan og må gjøres for at alle i Norge skal ha tilgang til fleksibel læring, hele livet. Vi står klare til å bidra i 2025 og fremover!»