Norway 100% Online - Fleksibel utdanning Norge

Karense Foslien er grunnlegger av nettskolen NoTe (Norwegian Teaching), men for svært mange som har lært seg norsk de siste årene er hun best kjent under YouTube-aliaset «Norsklærer Karense».

NoTe er først fremst en språkskole med Norsk fra A1 til C2, yrkesnorsk, forretningsnorsk, men også engelsk, samfunnsfag og suggestopedi. Det siste kommer vi tilbake til, men det ser ut som om Karense lever etter samme motto som et berømt joggeskomerke: Just do it!

Vi tok turen opp til fargerike Startblokka i Groruddalen for å lirke ut Karenses beste tips:

Første tips er å ha god og oversiktlig struktur i læringsplattformen slik at studentene vet hva de skal gjøre og hvordan de skal finne frem. NoTe har laget en kursguide i form av en video som forteller studentene hvordan de kan bruke kurset, og den virker tydeligvis godt siden de får få spørsmål av «teknisk» art.

Men så viser det seg at NoTe slett ikke baserer seg på fast struktur i selve kursinnholdet. Tvert imot. Språkkursene er ikke lagt opp som strengt oppmerkede læringsstier, men kan heller sammenlignes med smågodthylla i butikken. Studentene skal kunne plukke ressurser som motiverer dem, pirrer nysgjerrigheten eller interesserer dem på andre måter. Hvert kurs har et enormt antall tekstsider, videoer, podcaster, lytteoppgaver, skriveoppgaver og så videre som studentene kan velge ut og bryne seg på i eget tempo og selvvalgt rekkefølge. Og skjer det  noe spennende i norsk offentlighet så dukker det sannsynlig vis opp en ny og aktuell ressurs inne i kurset.

Og her kommer vi tilbake til suggestopedien og andre tips: Det skal nemlig være gøy og motiverende å lære. Kursdesignen innebærer å foreslå. Valgfrihet og positiv motivasjon vil i seg selv kunne virke læringsfremmende.

Og så skyter Karense inn at mesteparten av suksessen nok skyldes teamet hennes. Et lite utvalg svært dyktige og solide pedagoger som også er innovative og har en samlet erfaringspott med voksenopplæring, design av digitale læringsressurser, sosiale medier i læring, litt mer gründervirksomhet, prosjekterfaring og en hel del andre nyttige kompetanser. Det skal nemlig også være gøy å lære bort! Når lærere og kursutviklere får bruke kreativiteten sin og gjøre ting de selv synes er artig og spennende skinner det gjennom til studentene. Det er Karenses grunnleggende teori.

Men alt er selvfølgelig ikke bare lek og moro. Studentene kan tvert imot være svært tradisjonelle i sin tilnærming til læring og ha et ønske om å bli instruert. Da er den tredje suksessfaktoren å være tett på studentene. De skal få tilbakemelding på skriftlige oppgaver, kan være med i videomøter hver uke og de skal oppleve at det er lav terskel for å ta kontakt, stille spørsmål og få svar.

Og tett på kommer de i sosiale medier. Karense er skolens ansikt utad, og på en måte sin egen merkevare. Med over tusen små videosnutter på YouTube og tilstedeværelse på Facebook er hun på samme tid nærværende og litt superstjerne for et samfunn av norskinnlærere som også hjelper og støtter og forklarer hverandre i kommentarfeltene. Man kan si at Karense er navet i et hjul der eikene består av både formell opplæring og uformelle læringsnettverk.

Selv om ikke alle kan være YouTuber eller håndplukke sine egne team, mener Karense bestemt at mye av det hun gjør er tilgjengelig for alle:

  1. Prøv å ha det moro på jobb. Om du har det gøy er det sannsynlig at det blir morsommere for den som skal lære også.
  2. Gjort er viktigere enn perfekt.
  3. Ikke vær redd for å prøve noe nytt. I beste fall blir det en suksess, i verste fall en erfaring å lære av.

Just do it!

Brukerundersøkelse:

Hjelp oss å bli så nyttige og relevante som mulig!
Vil du svare på 8 spørsmål?
Svarene er anonyme.

Lenke til brukerundersøkelsen finner du her