Høyere yrkesfaglig utdanning i vinden
FuN har sammen med medlemmene sendt høringssvar til fagskoleforskrift, innspill til Mld.Stort. 11 (Fagskolemeldingen) og snakket fagskole med Høyres Kari-Anne Jønnes og Margret Hagerup. Her er en kort oppsummering av våre viktigste innspill denne våren:
Publisert 8. april 2025

FuN har sammen med Nasjonalt fagskoleråd jobbet for at det skal kunne tilbys høyere yrkesfaglig utdanning på nivå 6 og 7. Fordi arbeidslivet på enkelte områder krever det. Et system med én yrkesfaglig og én akademisk søyle har pekt seg ut som den mest realistiske løsningen. FuN feirer forslaget i fagskolemeldingen! Vi har samtidig påpekt at det likevel må finnes fram til gode overgangsmuligheter mellom de to søylene.
Fagskolene har lenge meldt om at ECTS er viktig for internasjonaliseringsarbeidet. FuN har meldt inn at det bør innføres uten å ta veien om ytterligere utredning.
I fagskolemeldingen foreslår regjeringen et spesielt faglig ansvar for skoler med område- og institusjonsakreditering. Høyre-politikerne spurte om fagskolene kan ta andre oppgaver. Vi har kunnet fortelle at våre medlemmer både tar, og ønsker å ta, spesielt ansvar for inkludering gjennom blant annet:
- kvalifiserende forkurs
- språkstøtte i undervisningen
- ekstra læringsstøtte underveis i studiene
- samarbeid med NAV og arbeidsliv om tilpasset opplæring og integrering
Finansiering er et dilemma. Noen fylkeskommunale fagskoler får mye ut av samarbeidet med sine hjemfylker. FuN har likevel meldt inn at det er uheldig at fylkene både er forvaltere av fagskolemidlene og samtidig er skoleeiere og at finansieringsordningen må sikre like konkurransevilkår for offentlige og private fagskoler. FuN har spilt inn at pengene bør følge studenten i stedet for at fagskolenes hjemfylke skal finansiere studieplasser på tvers av fylkesgrenser. Vi mener en statlig forvaltning kan være en løsning. FuN har også foreslått at offentlig finansiert fagskoleutdanning bør være gratis.