Trender, taler, teknologi og litt tøys og tull - Fleksibel utdanning Norge

Trender og teknologi

Norsk EdTech-bransje biter seg fast. På utstillertorgene var det som alltid mye administrasjonsverktøy og klassiske læremidler – men forsøk på elevorientering med tilpasninger: LearnLab har integrert en oversetter som gjør at de lærende kan interagere med hverandre på forskjellige språk (i hvert fall på de språkene oversetteren behersker). Statped slo, ikke overraskende, et slag for universell utforming og hadde reflektert rundt at en avansert synstolkningsapp som «Be My Eyes», som også bruker KI til å tolke kontekster, kan være like nyttig for nevrodivergente som for synshemmede.

Noen har hevet seg rundt og laget rene KI-verktøy, som likevel ikke imponerte. Noen av de gamle traverne har fortsatt i samme spor, og det var morsomt å se at gode, gamle Creaza henger med for dem som ønsker å gi elevene andre verktøy for å generere innhold enn ChatGPT og DALL-E.   

FuN-medlem Lingu har lenge drevet med innholdsproduksjon, men kom i år «ut av skapet», og stilte med egen stand for sine digitale norskopplæringslæremidler.

Lingus produktsjef, Pia Lorentzen Skjennum og kollegene morer seg på NKUL.

Taler om teknologi

Flere av plenumsinnleggene trakk linjer gjennom «moderne» utdanningsteknologisk historie, enten de startet på åtti-, nitti- eller tidlig totusentall. Ingen tvil om at de teknologiske mulighetene har utviklet seg raskt samtidig som dette ikke alltid kommer til syne i klasserommet.

En annen ting som ble understreket fra prekestolen var lærerens betydning. Vi trenger en helhetlig innsats for å sikre at alle elever har lærere som kan lære dem å bruke teknologi fornuftig og forsvarlig. «Den eneste måten å lære å bruke KI er å selv utforske og leke med den» sier flere av KI-frontløperne. Det vet vi av erfaring at IKKE alle lærere kommer til å gjøre. Morten Ronsenkvist fra Udir sa at han «snakket til menigheta», men det ble likevel ikke den helt store halleluja-stemningen.

Gullepleprisvinner Odin Nøsen deler innsikter om prateroboter og sammenlikner dem med en litt rar kollega… (bilde gjengitt med tillatelse)

Jeg tror det var Marte Blikstad-Balas som sa at vi ikke kan overlate til lærerutdanningene å oppdatere lærerne teknologisk. Høyskolen i Østfold prøver likevel, og lokket med egen stand for sine lærer-MOOC-er.

Magnus Nohr, Sonja Nygaard-Joki og Cecilie Olandersson står på stand for PdDK.

Og litt tøys og tull

Det var lagt opp til litt lek og tøys på noen stands, for også voksne trenger å få aktivisere seg litt.

De fylkeskommunale nettskolene står på hodet for å sikre fleksible tilbud til unge og eldre videregående elever i sitt fylke, og fikk hvile litt i kosekroken til NRK.

Lise Robertsen (Troms) og Wenche Rolandsen (Trøndelag) poserer litt motvillig for FuNs overivrige fotograf.

Del dette med noen

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Du vil få en epost for bekreftelse av påmeldingen. Husk å sjekke spam!