fbpx

Navigate / search

FuN-bloggen: Ikke la kaffen bli kald mens du venter på robotene

Av: Kari Olstad

For et par år siden skrev jeg innlegget «Robotene kommer, sett på kaffen!» i et anfall av teknologiutviklingsoptimisme etter å ha vært med på en robotbyggekveld. Og siden har jeg håpet å kunne bringe FuNs medlemmer den ultimate utdanningsroboten.

Derfor tok jeg en prat med den nye direktøren for Differ; chatboten som skal kurere ensomhet hos studenter. Trodde jeg. Jeg hadde sett for meg en sosialt intelligent og lærende robot som var så god til å tolke og respondere på menneskelige emosjoner at den blir en online venn for ensomme studenter. Jeg måtte le av meg selv da jeg litt betuttet innså at systemet ikke ER vennen, men skal bringe studentene sammen. Chatboten introduserer for eksempel en vordende student for medstudenter, gjerne i form av en fadder, allerede før studiestart, slik at vedkommende kan begynne på studiestedet med en tilhørighet på plass. Ikke et blendende eksempel på kunstig intelligens, men et fornuftig tiltak når rapporter som SHOT 2018 (1)  viser at en fjerdedel av studentene føler seg ensomme.

Noe av den samme malplasserte skuffelsen kjente jeg på da jeg møtte den lille robot-vennen «AV1» fra No Isolation. Den som riktig nok er en fysisk manifestasjon, men tross alt bare overfører lyd og bilde mellom eleven hjemme hos seg selv, og lærer og kamerater i klasserommet. Den er også helt avhengig av menneskelig interaksjon og er mer en slags videotelefon enn en robot. Grunnen til at den er vellykket er at små mennesker oppfører seg empatisk og tar plast-avataren med seg på det som skjer. Og dette er jo i virkeligheten oppløftende.

Jeg er ikke i tvil om at mennesker kan knytte seg følelsesmessig til digitale entiteter, men det betyr jo ikke at robot-kjærlighet er spesielt saliggjørende. Det er først og fremst skalerbart. Dernest kontrollerbart. Ingen av disse egenskapene er kjennetegn på gode sosiale relasjoner. Derfor er det trolig et sunnhetstegn at norsk læringsteknologibransje utvikler verktøy for å bringe folk sammen snarere enn å etterape menneskelighet.

Så ikke la kaffen bli kald mens du venter på robotene. Inviter heller et levende menneske på en kopp varmt brygg.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.