HØY på livet hos Fagskolen i Agder
Publisert 15. mai 2025
Fagskolen i Agder var vertskap for årets HØY-konferanse på Fevik 13.-14. mai, og med strålende sol, fagskolefolk i alle fasonger og fagskolemeldingen til behandling på Stortinget, ble det en av vårens store opplevelser.
HØY er interesseorganisasjonen for de offentlige fagskolene, hvorav de fleste også er medlemmer i FuN. Derfor var vi selvsagt med, for nå skjer det saker og ting i sektoren! Ny stortingsmelding og forskriftsendringer sto på agendaen, men også deling av erfaringer og prosjekter.
Høyere yrkesfaglig utdanning har hatt en formidabel vekst de siste ti årene, med en dobling av antall studenter, og store ambisjoner. Fra å måtte søke NOKUT om godkjenning for hvert eneste studium som skulle starte opp, vil det nå snart bli muligheter for fagskolene å søke institusjonsakkreditering. Og når Mld.St. 11 (2024-2025) nå endelig er vedtatt, åpnes det opp for at høyere yrkesfaglig utdanning kan skrive læringsutbytter på nivå 6 og 7. Det er intet mindre enn revolusjonerende. Ikke rart vi er litt HØYe på livet, sikter HØYt, men tar også HØYde for at det vil bli tøffe tak.
For det er nå det tunge kvalitetsarbeidet begynner, og det vil bli behov for mye samarbeid innad i sektoren, og mellom HYU og UH. FuN gleder seg til å bidra sammen med kvalitetsutvalget og andre ressurser.
Omvisning på Fagskolen i Agder
Siden FiA var vertskap, ble det omvisning og program på den fortsatt ganske nye campusen i Grimstad. Den er innredet for å støtte opp om både nettbaserte, stedbaserte og blandede studier.


Midt under besøket skulle også Mld.St. 11 (2024-2025), blant venner kalt «Fagskolemeldingen» behandles i Stortinget, med Høyres Kari-Anne Jønnes som saksordfører. Politikerne uttrykte både stor tillit og høye forventninger til fagskolene. Hos oss konferansedeltakere var det behersket jubel over godordene… og litt skuffelse over utsatt votering.

Veien videre
Siste post på konferanseprogrammet var «Spørretime» med forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland. Noen av de viktigste punktene som ble tatt opp av flere var:
- ECTS: regjering og fagskoler er enige om viktigheten av internasjonalt samarbeid i HYU. ECTS er en forutsetning for at dette skal fungere.
- Gjennomføring VGS: Fagskolene trenger at elever velger yrkesfag og fullfører fagbrevet. Norge trenger det.
- Finansiering: Tilstrekkelig finansiering, forutsigbar finansiering, og handlingsrom til å bruke pengene der og slik de trengs.
- Mangfold: Vi skal fortsatt ha små og spesialiserte fagskoler av høy kvalitet -og god fagskole der folk bor. Vi skal ha muligheten til å bygge fagskolegrader av større omfang enn i dag, men korte utdanninger er ryggraden i HYU.
- Samarbeid med UH: To utdanningssøyler skal ikke bety to tette siloer -vi må samarbeide på tvers, dele kunnskap og bygge overgangsordninger.

Mer om fagskolemeldingen og det morsomste innslaget fra programposten med statsråden, kan du lese i Khrono.