fbpx

Navigate / search

Regjeringen gir tilsvar på OECDs rapport om kompetansestrategi

For et halvt år siden stilte OECD sin diagnose av det norske kompetansesystemet, og torsdag 4. september kom resepten da strategirapporten ble presentert på Freia sjokoladefabrikk.

OECD-direktør Andreas Schleicher la fram fem tiltak som svar på det som er framhevet som Norges hovedutfordring: at vi har for store ubrukte ressurser. Vi får ikke ut kompetansepotensialet i befolkningen.

De fem viktigste tiltakene OECD anbefaler Norge å iverksette:

1. Utvikle en nasjonal kompetansepolitisk strategi

2. Lage en nasjonal handlingsplan for etter- og videreutdanning

3. Styrke sammenhengen mellom utvikling av kompetanse og økonomisk vekst

4. Utvikle et helhetlig system for livslang karriereveiledning

5. Styrke insentivene for at flere skal jobbe i yrker med mangel på arbeidskraft

Etter- og videreutdanningssystemene vil møte mange utfordringer både når det gjelder kapasitet og infrastruktur. Fleksibel utdanning Norges medlemmer har viktig kunnskap og erfaring som trengs for å være med på å bygge opp et godt system, og de kan bidra sterkt til handlingsplanen som nevnt i punkt to.

Norge skal vokte seg vel for å ta snarveier for å løse kapasitetsproblemene. Kvalitet koster, og ingen er tjent på kompromisser på det området. FuN bør derfor  være en av premissleverandørene for et etter- og videreutdanningssystem som faktisk fører fram mot den kompetanseutviklingen Norge etterspør –nå og i framtiden.

Kunnskapsministerens innlegg fulgte OECD-direktørens, og Røe Isaksen lovte at Regjeringen Solberg skal være den første regjeringen som legger fram en samlet kompetansepolitisk strategi i samarbeid med sentrale aktører og interessenter for å styrke økonomisk verdiskapning, konkurransekraft og produktivitet, men først og fremst er det en strategi for å investere i mennesker.

Se hele innslaget.

Les kommentaren fra Virke.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.